HSN

IA3112 Automatiseringsteknikk

EK3114 Automatisering og vannkraftregulering

Laboppgave 3:

Modelltilpasning for varmluftprosess

Målet med oppgaven

Å få erfaring i tilpasning av en dynamisk matematisk modell til en fysisk prosess.

Utstyr

Organisering

Oppgaven gjennomføres i studentgrupper.

Tid for gjennomføring er angitt på emnets hjemmeside. Varighet: 4 timer, kl 1215-1600 (men en kan jobbe med utstyret fram til kl 1700 dersom det er behov for det).

Ansvarlig for oppgaven: FH.

Veiledere: Studentassistent og lærer.

Vurdering (godkjenning)

Oppgaven er obligatorisk. Hver gruppe skal laste opp en labjournal i Canvas innen kl. 18 labdagen.

Labarbeidet vurderes som godkjent/ikke godkjent ut fra deltakelse på laben og innlevert journal.

Om labjournalen

Her er standard journalforside. Labarbeidet vurderes som godkjent/ikke godkjent ut fra deltakelse på laben og innlevert journal.

Krav til journalen (som må skrives under selve labarbeidet):

  • Pdf
  • Kortfattet
  • Norsk eller engelsk.
  • Innhold: Skjermbilder med en kort tekst til hva bildene viser. Samme overskrifter som i oppgaveteksten.
  • Pdf-dokumentet skal ha filnavn ihht denne malen: "IA3112_Laboppgave1_Haugen_Åsen_Dalen.pdf" eller EK3114_Laboppgave1_Haugen_Åsen_Dalen.pdf.

Oppgaver

Den matematiske modellen av varmluftprosessen, som er beskrevet på varmluftprosessens hjemmeside, har en brukbar struktur, dvs. at likningene faktisk er i stand til å representere varmluftprosessens dynamiske egenskaper på en tilfredsstillende måte, gitt at modellens parametre har passende verdier. Modellparametrene er:
  • Forsterkning (K)
  • Tidskonstant (theta_t)
  • Tidsforsinkelse (theta_d)
  • Omgivelsestemperatur (T_env)

I laboppgaven Simulator for varmluftprosess skulle dere implementerte en simulator basert på modellen med  oppgitte parameterverdier. Men disse parameterverdiene er omtrentlige, og det er ikke sikkert at verdiene passer for den aktuelle prosessenheten (varmluftprosessen). 
  1. Finn brukbare verdier for gruppens varmluftprosess.
    Tips: Tilpass én parameter om gangen manuelt/visuelt vha. passende eksperimenter. Dere må planlegge disse eksperimentene nøye slik at ett eksperiment brukes for å tilpasse én parameter, f.eks. ett eksperiment for å finne en verdi for omgivelsestemperaturen.

  2. Når dere tror dere har funnet brukbare verdier for alle parametrene, bør modellens nøyaktighet sjekkes (valideres) ved å sammenlikne simulatorens og den virkelige prosessens responser når simulatoren og prosessen styres av et styresignal som dere justerer mer eller mindre tilfeldig.

Kommentar: Det fins metoder for å tilpasse alle modellparametrene samtidig og automatisk fra ett eksperiment. En metode er å finne det parametersettet (dvs. verdien for hver av de ovennevnte parametrene) som minimerer et egnet optimalitetskriterium. Et slikt kriterium kan være minste sum av kvadratiske avvik mellom observert (målt) og simulert utløpstemperatur over eksperimentets varighet. (Optimaliseringstmetoder undervises i masterutdanningen.) En rett-fram optimaliseringsmetode er grid-metoden (også kalt brute force-metoden). Spesielt interesserte kan gjerne - etter laben :-) -  ta en titt på informasjonen, inkl. to videoer, gitt i emnet Control Engineering i IIA-masterprogrammet (Industrial IT and Automation).
Oppdatert 19.9 2017 av Finn Aakre Haugen, teacher. E-mail: Finn.Haugen@usn.no